Dieta

Dieta a trądzik

Odpowiednio dobrana dieta może być pomocna w terapii leczenia trądziku. Należy zwrócić istotną uwagę na spożywanie potraw wysoko przetworzonych, zwierających sztuczne barwniki czy dużą ilość konserwantów. Składnikiem, który może zaostrzać występowanie zmian trądzikowych jest też jodowana sól kuchenna, dlatego warto stosować ją z umiarem i zwracać uwagę na ilości tego składnika w spożywanym jedzeniu.

Warto również ograniczyć liczbę węglowodanów – duża ilość powoduje wzrost poziomu insuliny we krwi, która zwiększa poziom androgenów – jednego z czynnika powodującego wydzielanie nadmiernej ilości łoju przez skórę. Zachęcamy również do obserwacji stanu cery – jeżeli po zjedzeniu określonej potrawy/składnika nasza cera reaguje negatywnie w postaci większej ilości zmian chorobowych, należy wówczas wyeliminować taki składnik z naszej diety.

Zobacz też: